Vervolg deelauto-experiment

Weet u het nog? Aan het begin van september heeft Tineke Cazemier, bestuurslid van Duurzaam Akkrum Nes, de sleutels van de tweede auto ingeleverd bij Tom Yntema.

De column van Tineke Cazemier en Gretha Oost

Maandelijks nemen we u mee in de activiteiten van Duurzaam Akkrum Nes (DAN) en geven we een inkijk in onze projecten.
Tekst: Gretha Oost

Weet u het nog? Aan het begin van september heeft Tineke Cazemier, bestuurslid van Duurzaam Akkrum Nes, de sleutels van de tweede auto ingeleverd bij Tom Yntema. Tineke wilde een maand lang ervaren hoe het is om niet terug te kunnen vallen op de tweede auto en testen of de deelauto een goed alternatief kan bieden.

Als situaties veranderen worden we vaak creatief in het bedenken van oplossingen. Zo ook bij het deelauto experiment van Tineke.

Hoe vaak heb je de deelauto gebruikt deze maand?

“Nou, het zal je verbazen maar ik heb de deelauto geen enkele keer gebruikt. Ik ben deze mooie nazomer naar bijna alle afspraken op mijn elektrische fiets gegaan. Ik heb deze maand meer dan 300 km gefietst. Ik werk voor verschillende opdrachtgevers en zodoende zit ik op verschillende plekken in Fryslân. Als fietsreistijd vind ik 1 uur acceptabel. Zo waren Sneek, Joure en Leeuwarden goed op de fiets te doen. Verder heb ik andere oplossingen gevonden door bijvoorbeeld te denken: Wie gaat nog meer naar deze vergadering, kan ik meerijden?”

En bij slecht weer ook gefietst?

“En zelfs als het regende, ben ik óók op de fiets gegaan. Het is maar water”, lacht Tineke. “Maar ik ga, met de herfst in aantocht, wel op zoek naar een goed regenpak. En met de nattere en koudere dagen voor de deur verwacht ik dat ik de deelauto wel nodig ga hebben, daarom wil ik het experiment verlengen voordat ik een besluit ga nemen of de tweede auto de deur uit kan. De maanden oktober en november blijft de sleutel bij Tom en ga ik kijken of deelauto als terugvaloptie een aantrekkelijk alternatief is”.

Het doel van de deelauto is ook een alternatief voor de tweede auto te bieden. Duurzaam Akkrum Nes hoopt dat zoveel mogelijk bewoners uit Akkrum-Nes hun tweede auto van de hand gaan doen en gebruik gaan maken van de deelauto. Minder blik in het dorp en zo weinig mogelijk fossiele kilometers rijden.

Is het experiment van Tineke experiment geslaagd?

Jazeker. Tineke is veel bewuster gaan reizen en daardoor was haar CO2 uitstoot bijna nul. En zo min mogelijk fossiele kilometers rijden is belangrijk. Zeker als we ons realiseren dat september 2023 een uitzonderlijk warme maand was, met drie graden boven de gemiddelde temperatuur.

Lid worden van de deelauto is helemaal gratis. Wil jij binnenkort een proefrit in de Buurtbestuurders auto maken? Geef je snel op via de nieuwe website buurtbestuurders.nl/contact

En in de volgende editie van Middelpunt vertellen we meer over de deelauto avonturen van Tineke. Wordt vervolgd.

Opbrengst zonnepark Leppagreide in september 230 MWh daarmee konden 66 huishoudens van stroom worden voorzien.

Bron

Buurtbestuurders.nl

Aanvraagformulier deelauto

    Wij gaan uw informatie aanvraag zo spoedig mogelijk beantwoorden, maar dat kan enige dagen in beslag nemen.

    Dit formulier gebruikt Akismet om spam te verminderen. Leer hoe je gegevens worden verwerkt.