Netbeheerders hebben moeite om de energietransitie bij te houden

En dat weten ze al 20 jaar dat dit eraan zat te komen!

De Volkskrant bericht op 3 augustus 2023 over de opstoppingen in het Nederlandse energienet:

Netbeheerder Liander zegt de energietransitie niet meer bij te kunnen benen, ondanks extra miljoeneninvesteringen in nieuwe elektriciteitsverbindingen. Enexis liet vorige week soortgelijke geluiden horen.

lees het hele artikel (paywall) op deze Volkskrant pagina

Het Nederlandse hoogspanningsnetwerk

Glaskappen ingezoomd Michel van Giesbergen | CC BY-NC-ND
Glaskappen ingezoomd Michel van Giesbergen | CC BY-NC-ND

Als we over het Nederlandse hoogspanningsnetwerk spreken, hoe ziet dat er dan uit. Gelukkig is daar op verschillende manieren naar te kijken. Er is een app van OpenStreetMap met een extra laag waar de leidingen op staan aangegeven.
Maar er is ook een site met een webkaart waar je in de browser het netwerk bekijken met de aansluitingen op de buurlanden. Een screenshot van de kaart:

2023-08-04 Hoogspanningsnet NL
2023-08-04 Hoogspanningsnet NL

Hoezo al twintig jaar?

De dames en heren netbeheerders waren van het probleem dat de Volkskrant beschrijft al op de hoogte ten tijde van de opening van de kerncentrale Dodewaard (is al 28 jaar in bedrijf). Terugkijkend kun je wel stellen dat het fenomeen “krapte in het hoogspanningsnet” zich toen al aankondigde. De vraag is dan ook gerechtvaardigd: “Kun je in acht en twintig jaar voldoende maatregelen nemen om die krapte te voorkomen?”

Het antwoord op die vraag mag de lezer geven, of die nu expert is of een burger met interesse.

Wat heeft dit bericht met DAN te maken?

Het zonnepark Leppagreide is een initiatief van DAN. Het zonnepark levert stroom. Het zonnepark is aangesloten op het energienetwerk. Asl de netbeheerders niet in staat zijn om de energietransitie bij te houden zal dat ongetwijfeld gevolgen hebben voor de levering van stroom door Leppagreide.

Door Daniel

Daniel is it helpke fan Duurzaam Akkrum Nes by it ûnderhâlden fan de webside en it trochjaan fan boadskippen.

Daniel is het hulpje van Duurzaam Akkrum Nes bij het onderhouden van de website en het doorgeven van boodschappen.