Burgercollectieven

De Burgercollectieven bestaan al ruim duizend jaar – Energie van DAN valt daarom ook in een rijke en lange traditie in de Nederlanden en België

wat zijn dat en waar dienen ze voor?

In de Volkskrant van zaterdag 10 juni 2023 legt de Vlaamse hoogleraar Tine de Moor uit wat de geschiedenis en de maatschappelijke impact is van Burgercollectieven – in het Engels “commons” genoemd.

Omdat het artikel ruim aandacht besteed aan het onderzoek en de spin-off maar ook omdat er copyrights op zitten vat ik de kern van het stuk samen – met daarbij een advies om het hele stuk beslist te lezen.

De Burgercollectieven bestaan al ruim duizend jaar – Energie van DAN valt daarom ook in een rijke en lange traditie in de Nederlanden en België – Ook de energie corporaties zijn in wezen Burgercollectieven – In Nederland zijn daar op dit moment zeker vier duizend.

Collectieve Kracht

Het onderzoek van Tine de Moor heeft onder anderen geleid tot een initiatief met website Collectieve Kracht die een schat aan informatie herbergt bedoeld voor groepen mensen die al in een collectief zitten of overwegen om een nieuw op en in te richten.

Zo is er een Toolbox beschikbaar met een onderzoeksgerichte instrument dat inzicht biedt in de motieven van de deelnemers. Dat op zich is een belangrijk instrument om een collectief een langer leven te geven. Het geeft inzichten die de structuur en de organisatie van een collectief meer body geven en levensduur.

collectieve kracht logo

Wat betekent dit voor DAN

In de komende jaren gaan zich op het gebied van energie huishouding de nodige verandering voltrekken. Veranderingen die ook invloed zullen hebben op op de organisatie en het voortbestaan van DAN. Daarom ook is het goed om nu al rond te kijken naar ontwikkelingen op dat gebied en bronnen te kennen die kunnen helpen bij die voorbereiding op de toekomst.
Deze blogpost is een aanzet tot een bredere blik op de kerntaken van de coöperatie.

Bronnen

Volkskrant artikel over en met Tine de Moor
Vlaamse hoogleraar Tine de Moor
Collectieve Kracht kennisbank en toolbox
Middeleeuwse stad afbeelding van een stad van WikiWijs

Door Daniel

Daniel is it helpke fan Duurzaam Akkrum Nes by it ûnderhâlden fan de webside en it trochjaan fan boadskippen.

Daniel is het hulpje van Duurzaam Akkrum Nes bij het onderhouden van de website en het doorgeven van boodschappen.